Proteinpulver – Sådan får du resultater!

bedste proteinpulver Uden proteiner kan du ikke opbygge og vedligeholde muskelmasse! Derfor er proteinpulver et meget populært tilskud for folk som gerne vil have mere ud af deres træning. I denne artikel får du svar på alle dine spørgsmål om proteinpulver og kan se om du overhovedet har brug for det.

Hvordan virker proteinpulver?

Proteinpulver er en koncentreret proteinkilde som kan fungere som et TILSKUD til dit almindelige mad. Hvis du allerede får dækket dit protein behov gennem din almindelige mad behøver du ikke proteintilskud. Men det er rart at have hvis du ind imellem har en travl dag og ikke har tid til at få spist ret meget.

Har jeg brug for proteinpulver?

Nej, du har ikke brug for proteinpulver hvis du spiser korrekt (6 små måltider dagligt osv.) og spiser masser af kød, fisk, æg i disse måltider. Desværre er det ikke alle som har tid til at følge kostrådene og derfor kan et proteinpulver tilskud komme til sin ret da det er nemt at have med og hurtigt at tilberede.

Protein pulver bruges af folk som har et forhøjet protein behov, folk som er på diæt eller folk som ikke får nok protein gennem deres kost (f.eks. nogle vegetarer).

For at finde ud af om du har brug for proteinpulver skal du prøve at skrive ned hvad du spiser gennem en normal dag, og sammenligne det med dit proteinbehov.

Husk at kroppen ikke kan optage mere end max 40g protein pr. måltid.

Hvor meget protein pulver skal jeg tage?

Der er ikke noget generelt svar da alle er individuelle og det kommer an på mange faktorer. Men hvis du træner for at få mere muskelmasse anbefales der typisk 1,5g – 2,5g protein pr. Kilo kropsvægt dagligt. Jeg vil mene at man med 2g protein pr. kg. kropsvægt er på den sikre side.

Det vil sige – Hvis du vejer 80kg skal du have 160g protein jævnt fordelt ud over dagen. Heraf burde det meste komme fra din almindelige mad, og resten kan du så få ved at tage proteinpulver. Det betyder altså at du ikke behøver tage proteinpulver hver dag, men kun de dage hvor du ikke får dækket dit proteinbehov gennem din almindelige mad.

Hvad skal jeg blande proteinpulver op med?

Du bestemmer selv hvilken væske du bruger. De fleste blander det i vand eller mælk, men man kan også blande det i andre ting. Du kan også putte det på havregrynene om morgenen eller bruge det til at bage med.

Det er også ligegyldigt hvor meget væske du bruger. Hvis du bruger lidt væske bliver det tykt og smager af en del. Hvis du bruger meget væske bliver det tyndere og smager ikke af så meget. Så du prøver dig bare frem til du har fundet din favorit.

Rigtig mange laver protein smoothies ved at blende proteinpulver sammen med en masse forsne bær, hvilket giver en utrolig lækker proteinshake. Denne metode er også god hvis du ikke kan lide smagen på dit proteinpulver.

Hvornår skal jeg tage proteinpulver?

Generelt skal du bare tage protein pulver når du ikke får nok protein gennem din almindelige kost. De 4 vigtigste tidspunkter at få protein (enten gennem kosten eller pulver) er:

1. Morgenmad = Du har sovet hele natten og din krop trænger til protein
2. Før træning = Din krop har brug for energi til træning
3. Efter træning = Din krop har brug for at restituere
4. Inden sengetid = Du skal snart sove og får ikke protein i mange timer

Sørg for at få protein hver 4. time enten gennem almindelig mad eller proteinpulver.

Er der bivirkninger ved proteinpulver?

Et for højt indtag af protein uanset om det er fra mad eller proteinpulver er ikke skadeligt men gør dig heller ikke sundere eller giver dig bedre resultater. Der har været spekuleret i at for meget protein kunne skade lever eller nyre, men dette har man ikke kunnet dokumentere.

Forskellige former for proteinpulver?

Der findes utrolig mange forskellige mærker på markedet, og flere af dem er også fra forskellige proteinkilder. De 3 mest populære proteinkilder er følgende:

Whey Protein (valle protein på dansk):
Dette produkt er udvundet fra mælk og osteproduktionen. Det er nok det mest populære proteinpulver på markedet da det blandes nemt op og er nemt at få til at smage godt da det typisk ikke har nogen bismag. Derudover har det den højeste biologiske værdi og optages hurtigt i kroppen. Da whey protein optages hurtigt i kroppen tages det typisk lige efter træning.

Kasein protein:
Kasein er også en mælke protein, men modsat whey protein så optages det meget langsomt i kroppen og bruges derfor typisk inden sengetid, eller i situationer hvor man ved der går noget tid inden man få protein igen. Kasein protein er ikke så nem at blande op som whey protein da det har en meget tyk konsistens.

Soja protein:
Soja protein er vegetarenes foretrukne proteinkilde, og så absolut en god proteinkilde med højt proteinindhold og lavt fedt indhold samtidig med at prisen er særdeles fornuftig. Problemet med soja protein er primært at det ikke smager ret godt da det har en kraftig bismag som er svær at sløre.

Hvad er det billigste proteinpulver og er det effektivt?

Det billigste proteinpulver på markedet i Danmark er Viking Protein Muscle Matrix som er et blandings produkt med 5 forskellige proteinkilder. Det virker lige så godt som dyrere produkter men det smager ikke lige så godt og blandes ikke helt så nemt op. Men hvis du kan få det ned er det et rigtig godt og billigt proteinpulver.

Hvad er det bedste proteinpulver?

I bund og grund er der ikke de store forskelle på de forskellige protein produkter på det danske marked. Ifølge vores salgsstatistikker køber 90% dog Viking Whey protein pulver så det er det produkt som forbrugerne mener er det bedste for tiden.

Dog er det også et spørgsmål om hvad man skal bruge det til, da det selvfølgelig nogle gange er bedre med hurtig optagelige proteiner, og andre gange langsomt optagelige proteiner.

Denne artikel bliver løbende opdateret med spørgsmål og svar.

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar / spørgsmål