Proteinpulver bivirkninger – Ikke skadeligt for nyrerne

Er der Proteinpulver bivirkninger?

Rigtig mange spørger om der er nogle bivirkninger ved et højt proteinindtag som mange der vægttræner oftest har. Ved at tage proteintilskud i form af proteinpulver eller aminosyrer sørger folk, der vægttræner for at kroppen altid har tilstrækkelig med protein til at den kan vokse. Andre bruger proteintilskud til slankekure hvor man kører med høj protein - lav kulhydrat diæt.

Den primære bekymring går på om et højt protein indtag har en effekt på nyrene.

Fornyeligt blev der lavet en konkluderende videnskabelig undersøgelse af tidligere tiders forsøg hvilket kom frem til at høj protein diæter kun har en smule, eller slet ingen effekt på nyrefunktionerne, og dermed ikke udgør nogen risiko (ref:1).

Der er ikke nogle videnskabelige forsøg som forbinder forøget proteindtagelse med nyreskader eller sygdomme hvis du ellers er rask i forvejen.

Man skal selvfølgelig lytte til lægen hvis man har nyrerproblemer i forvejen, men hvis man ellers er sund og rask skulle der ikke være nogle fare for nyrerne ved proteinpulver tilskud eller bare forøget proteinindtag gennem mad.

Nogle af forsøgene i korte træk

Et forsøg viser at der er forskel på hvilken protein kilde, der giver mest stress på nyrerne. Forsøgspersoner der fik 90 gram protein fra kød hver dag havde en signifikant større stress på nyrerne en de forsøgspersoner, som fik 90 gram mælke protein (ref: 2)

Et forsøg med Whey protein (ref: 3) viste ingen signifikant effekt på hverken lever eller nyre.

Et 10 år gammelt forsøg med over 1600 sygeplejesker konkluderede at et højt protein indtag ikke havde nogen effekt på nyrene for kvinder med normal nyrefunktion (ref: 4)

Ting man kan gøre for at mindske risikoen endnu mere

Vi anbefaler at man sørger for a drikke godt med vand og spise godt med frugt hvis man er på en meget høj proteindiæt eller tager meget proteinpulver. Derudover anbefaler vi at man køber et kendt mærke proteinpulver fra en EU fabrikant så man ikke risikerer at der er fyldt ulovlige ting i proteinpulveret. Her kan du se de bedste typer proteinpulver.

Referencer

Ref 1: Nutrition & Metabolism Sept, 2005.

Ref 2: CLIN. NEPHROL. 27(2):71-75 (1987)].

Ref 3: NAHRUNG 42(1):12-15 (1998)]

Ref 4: ANNALS OF INTERNAL MEDICINE; Knight,EL; 138(6):460-467 (2003)].

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar / spørgsmål