Myte: Man kan kun optage 20-30 gram protein pr. måltid

Hvor meget protein kan man optage!!

Man hører det alle steder. Når folk diskuterer indtagelse af proteinpulver, så nævnes det næsten pr. automatik, at kroppen kun kan optage 20-30 gram protein pr. måltid. Det morsomme ved denne regel, er at ingen ved hvor den stammer fra.

Der findes ingen undersøgelser som har vist at kroppen kun kan optage 20-30 gram protein pr. måltid. Alligevel står det skrevet i talrige artikler, og det opfattes af mange som en faktuel regel.

Det er klart, at der må eksistere en grænse for hvor meget protein kroppen kan udnytte i et måltid, men jeg tvivler stærkt på at grænsen går ved 20-30 gram. Sålænge man ikke kan påvise nogen videnskabelig grænse, så må rådet være at tage sit daglige indtag og sprede det så godt som muligt over dagens måltider. Hvis det indebærer, at man skal spise 50 gram protein pr. måltid, så tror jeg roligt at man kan spise det uden at være nervøs for, om man kun optager de 20 gram.

1 Comment

 1. Jeg er helt enig! proteiner bliver jo ikke kun brugt til at bygge muskler med, men også til hud, hår og negle, imun-systemet m.m… og jeg tror på at vi er ekstrem individuelle i vores “protein-forbrug.”

  Personligt er jeg af den tro at så længe maden ligger i tarmsystemet, så længe optager kroppen den protein der ligger.
  Eks. Du spiser en forret med 100 gr kylling (ca 20 gr protein) Derefter en 250 gr, oksebøf til hovedret (ca 50 gr, protein) Og til dessert ostebord (ca. 30 gr. protein) = ialt 100 gr. protein
  Kroppen vil hurtigt optage kyllingekødet, da det er nemt fordøjeligt i kødstrukturen. Oksekød er lang svære at fordøje for kroppen og kan ligge i dagevis, før det har været igennem “systemet” osv.

  Nej, vi har ikke et proteinlager, men vi har en “buffer-zone” = vores tarmkanal og vores krop smider ikke bare “byggesten i havnen.”
  Andet tænkt eksempel. Se på løven… Når den fanger et bytte, æder den sig en kød-bule på maven, som den bruger dagene efter til at fordøje i….
  jeg ligger ingenlunde inde med videnskabelige dokumenter for ovenstående og jeg er sikker på at der er folk som er dybt uenige 🙂
  Mangfoldighed er en skøn ting, så længe respekten for hinanden er synlig 😉

  ZeniaT

Skriv en kommentar / spørgsmål