Gaba – Farligt og uden virkning

GABA som også hedder Gamma-Aminobutyric syre, er en ikke essentiel aminosyre, der var utrolig populær i starten af 90erne.

Producenterne påstod at det var en afløser for GHB, som du også kan læse om her på Getbig.dk. Man mente Gaba forårsagede en forøgelse af vækst hormon. Dette er dog aldrig blevet bevist på mennesker, men derimod KUN på laboratorie rotter. Der er en lang vej fra en rotte til et menneske så derfor siger forsøgene i virkeligheden ikke ret meget. Hvis i vil opleve en udskillelse af vækst hormon er L-Glutamin et bedre bud end Gaba, da det har vist sig at så lidt som en 2 gram oral dosis af L-Glutamin har vist sig at medføre en udskillelse af 400% vækst hormon på mennesker!

De som ikke oplever Gaba´s "berømte" bivirkninger rapporterer typisk at de føler sig meget mere afslappet og sover bedre, hvilket da også er det man optimalt får ud af produktet der er klassificeret som en "nearuotransmitter".

Gaba har i flere tilfælde har vist sig at være skyld i nogle usædvanlige og ligefrem skræmmende bivirkninger (ikke bare enkeltstående eksempler).

Efter at have indtaget en 5g. dosis er det ikke usædvanligt at opleve en skræmmende åndenød - man føler ikke man kan trække vejret. Dette kan muligvis skyldes en allergisk reaktion, men det stopper ikke her... Åndenøden har yderligere i flere tilfælde resulteret i hyperventilation, hurtigere hjerteslag, panik mv.

Det skal siges at det heldigvis ikke er hovedparten der oplever disse bivirkninger, men hvorfor tage Gaba som bodybuilder når der ikke er noget som helst der bare antyder at det har en lille effekt, og der tilmed er bivirkninger?

Gaba er ikke længere et populært kosttilskud i udlandet. Det var meget populært da det havde nyhedens interesse og kan derfor måske en kort overgang blive populært i Danmark, men i løbet af kort tid vil der ske det samme som der er sket andre steder nemlig at Gaba vil blive glemt da det ikke har nogen effekt.

Videnskabelige referencer:

Z. Acs, et al., "Role of Hypothalamic Factors" (growth hormone releasing hormone and gamma-aminobutyric acid) in the regulation of growth hormone secretion in the nonatal and adult rat, "neuroendocrinology 52.2 (1990 : 156-160)

T.C. Welbourne, "Increased Plasma Bicarbonate and Growth hormone After an Oral Glutamine Load", Am. J. Clin. Nutr. 61.5 (1995) : 1058-1061

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar / spørgsmål