Crossfit® – første videnskabelige forsøg

Er du CrossFit®?

Det er 13 år siden Gregg Glassman opfandt ’’CrossFit®’’. I mellemtiden er 6.100 fitnesscentrer åbnet overalt i USA og har tiltrukket tusindvis af både professionelle atleter og hverdags-motionister.

Hvad der engang blev set på som et mindre fænomen i motionscentrene bliver i dag betragtet som almindelig hverdagskost. Der er, siden starten, dryppet litervis af sved på gulvene i træningslokalerne overalt i hele verden, fremkaldt af denne hårde træningsform. Også i Danmark er Crossfit® blevet utroligt populært og findes i forskellige afskygninger overalt i landet.

CrossFit® træning bliver også brugt som en almen del af den daglige træning i Forsvaret, hvor den har vundet stor succes blandt officerer og sergenter de seneste år.

CrossFit® er masokisme som aldrig set før!

På trods af CrossFits® rivende udvikling, der bl.a. har ført til samarbejde med sportsmærke-producenten Reebok og TV-mediet ESPN, har der endnu ikke været en videnskabelig undersøgelse, som specifikt har kunne bevise træningsprogrammets effektivitet - før nu!
Mere om undersøgelsen senere, først;

Hvad er CrossFit®?

For dem der ikke ved det, så er CrossFit® et træningsprogram der blander styrke og aerobisk træning i korte og intense øvelser. Disse øvelser udføres en gang om dagen tre dage i træk efterfulgt af en hviledag.

CrossFit® er meget sammenligneligt med andre intervaløvelser med høj intensitet. Dog adskiller CrossFit® sig fra de andre lignende træningsmetoder med sine unikke øvelser og sit helt specielle tankesæt bag.

CrossFitters, som de udøvende bliver kaldt, anvender nemlig en varieret blanding af dynamiske og funktionelle vægtløftningsøvelser der træner flere store muskelgrupper ad gangen – eksempelvis trænes ’deadlifts’, ’squats’, ’snatches’ og ’pull-ups’. Til gengæld undgår CrossFitters de typiske løft såsom ’curls’ og det der eller tilbydes af vægtmaskiner.

’’… Disse forholdsvis værdiløse bevægelser… har ingen tilsvarende funktion i hverdagen… og arbejder kun én ad gangen,’’ argumenterer Crossfit® fans.

CrossFit® kombiner disse øvelser med udfordrende træning der ofte inkluderer fart og smidighed. En typisk CrossFit-træner vil kræve, at der kæmpes ’mod tiden’. Med andre ord skal træningen fuldføres så hurtigt som muligt. Det er her konkurrenceaspektet spiller ind – de fleste CrossFitters forsøger at lave personlig rekord hver gang de træner. Det er ikke bare en målsætning om at tabe sig eller blive stærkere, CrossFit® er i sig selv et mål.

Tidligere undersøgelser har vist, at høj intensitetstræning tre gange om ugen, af hver 25 minutter, markant forbedrer atletens kondition og blodtryk, mens kropfedtet falder efter kun ti ugers træning.

Tager Crossfit® de resultater til det næste niveau?

Ifølge nye undersøgeler; - Ja!

Forskere på Ohio State University hyrede 54 raske frivillige til et forsøg, hvor de skulle udøve CrossFit® træningsprogrammer fem dage om ugen i 10 uger.

De 43 frivillige der fuldførte programmet så utrolige forbedringer i målingerne af deres smidighed, kondition og kropssammensætning.

Største forbedring af kondition var 13,6% for mænd og 11,8% for kvinder. Samtidig faldt mændenes kropsfedt fra 22,8% til 18% og kvindernes fra 26,6% til 23,2%.

Både mænd og kvinder opnåede gode resultater i deres muskelmasse. Forbedringer i kondition og kropssammensætning var store, når man sammenlignede dem med deltagernes målte fitnessniveauer før forsøgets start. Alle deltagere, uanset størrelse eller fysik, oplevede formidable fysiske forbedringer.

crossfit-vaegt-tabcrossfit-fitness

Udover at se på fordelene ved CrossFit’s fantastiske resultater, tog undersøgelsen også fat på sine kritikeres største bekymring ved CrossFit®; nemlig skader og overbelastning. Af de 11 der droppede ud af forsøget, havde 9 af dem skader og overbelastning som hovedårsag. Dertil skal det tilføjes, at de skader kom på trods af, at forsøget blev overvåget af certificerede professionelle trænere.

I maj satte CrossFit’s Russel Berger dog spørgsmålstegn ved rigtigheden af den høje skadesprocent.

’’Undersøgelsen fortæller ikke, hvad der menes med udtrykket ’’overbelastning,,’’ skrev Russel Berger. ’’Undersøgelsen fortæller heller ikke detaljerne om skaderne, om forsøgspersonerne havde haft skader før forsøget eller om hvor længe forsøgspersonerne led af skader eller overbelastning’’.

kettlebell tilbud

CrossFit® er som regel et råt træningsprogram, som skubber deltagerne helt til grænsen. Gentagen træthed kan dæmpe ens muskulære kontrol og forårsage, at man ikke bemærker træthedsfaktorer i kroppen og på den måde kan træningen lede til potentielle overbelastningsskader. Desuden er overanstrengelse en reel hverdagsbekymring for CrossFitters. Instruktørerne advarer jævnligt om farerne ved trætheds-drevne rhabdomyolyse, hvor musklerne nedbrydes hurtigt, trænger ind i blodbanen og sætter kroppen i en tilstand der kan føre til nyresvigt.

Glassman insisterede imidlertid på, at CrossFit® er ’’universel skalerbar’’, hvilket betyder, at intensitet kan reguleres og øvelserne forenkles, uanset alder eller niveau på atleten. Problemet er dog, at det er strid med CrossFits egen filosofi, en tankegang der tilskynder folk at presse sig selv helt din deres yderste grænse. Det kan være svært for almindelige mennesker at indse, hvornår de skal holde tilbage og give deres krop hvile.

Alt i alt gør den nye undersøgelse det klart, at de påståede resultater ved CrossFit er meget reelle, men den beskriver også, at der er potentielle ulemper ved øvelserne. Det interessante kunne være hvis man sammenlignede de der dyrkede crossfit træning med andre former for træning for at finde ud af hvor effektivt og sikkert det er i forhold til andre træningsprogrammer.

OBS! CrossFit er et registreret varemærke. Getbig.dk har ingen relationer til CrossFit®.

 

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar / spørgsmål