CLA – Fedtsyre hjælper med vægttab

Fredag, sept. 1 (Scripps Howard News Service) -- De første resultater fra undersøgelser foretaget på mennesker af det populære kosttilskud kaldet Conjugated linoleic acid (CLA) antyder at tilskuddet kan hjælpe folk med at tabe vægt og fedt samt holde vægttabet og bevare muskelmasse.
"Det lader til at CLA gør ens krop slankere på flere måder: Det sørger for at små fedt celler ikke bliver store, det hjælper med opbygningen af muskler og det forbedrer "oxidationen" af fedtcellerne" siger Michael Pariza, som er professor og direktør på The Food Research Institute på Wisconsin-Madison universitetet.

Pariza præsenterede resultaterne fra hans studier Søndag på det nationale møde i American Chemical Society. Han er en af mere end 20 forskere, som præsenterer resultater fra menneske og dyre studier med CLA gennem konferencen.

Selv om CLA bliver solgt vidt og bredt som et kosttilskud, har CLA kun været udsat for meget få studier med hensyn til dets effekt på mennesker indtil for nylig. I studier foretaget med dyr er det fundet effektivt til at bekæmpe forskellige typer af kræft, "arterial disease", forbedre immun systemet samt hjælpe med at kontrollere vægten.

Forsøg foretaget med mennesker

80 overvægtige personer deltog i det 6 måneder lange Wisconsin forsøg, de var på "diæt" og dyrkede motion samt tog CLA tilskud. Som forventet tabte de sig gennemsnitligt 2,5 kilo. MEN da de stoppede med at dyrke motion og stoppede deres "diæt" skete det, der normalt sker. Deltagerne tog det meste af den vægt de havde tabt på igen. Der var dog en markant difference i den måde hvorpå kiloene kom tilbage i de to grupper. De som ikke tog CLA tilskud tog 75% fedt på samt 25% muskler; De som tog CLA tilskuddet tog 55% fedt på, og resten var ren muskelmasse.

"Dette er en stor forskel, meget mere end det, der sker når folk dyrker styrketræning" sagde Pariza.

"Dette leder os virkelig hen til at tro på at CLA kan være nyttig i forbindelse med vægtkontrol" sagde forskeren. lignende vægttab og skift i kropsbygning blev rapporteret i et lignende Norsk forsøg.

Cla findes primært i mælke produkter, bøf, æg, og flere former for olie som en naturlig forekommende fedt syre. Kvantiteten af CLA i fødevarer er dog så lille at tilskud lader til at være den eneste måde til at fremme CLA indtaget, og forskerne er usikre på hvad der er den optimale dosis. Nogle studier har fundet at CLA måske forårsagede mave problemer, ingen bivirkninger blev dog noteret på de personer, som tog CLA i studierne forelagt på konferencen til The Chemical Society.

Et andet norsk studie omhandlende 60 test personer, påviste at de var i stand til at tabe vægt med CLA selvom de blev forbudt at ændre deres kostvaner. Det gennemsnitlige vægttab svarede til at en 80 kilo tung person tabte cirka 1,5 kilo over 3 måneder, "Dette lyder måske ikke af meget men det er statistisk signifikant" siger Ola Gudmundsen, direktør for Scandinavian Clinical Research og den ansvarlige leder for dette forsøg.

I et andet menneske forsøg udført på 22 frivillige på Purdue universitet i Indiana, hvor 64% af patienterne var insulin resistente diabeter viste der sig forbedrede insulin niveauer over en 2 måneders test periode. Insulin niveauet i folk med denne type af sygdommen er ofte stor da kroppen prøver at overkomme dens manglende evne til at fremstille glucose. "Det er af stor betydning at finde alternativer til den medicinske terapi, som kan hjælpe med at forsinke eller kontrollere denne sygdom" siger førende forsker Martha Belury fra Northwest Hospital i Seattle.

Scripps Howard News Service

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar / spørgsmål