Bigoreksi – Jagten på svulmende muskler

Bigoreksi er noget som primært er at finde i vægttrænings lokaler rundt omkring i verden.

Også drenge har spise- og kropsforstyrrelser. Målet er den meget muskuløse og fedtfri krop. Midlerne er fitness, proteinrig kost og i nogle tilfælde anabole steroider. De har en slags Schwarzenegger-syndrom, mener psykolog.
Ikke kun unge piger har spise- og kropsforstyrrelser. Mange unge mænd har nøjagtigt lige så problematisk og tvangsmæssigt et forhold til deres krop, mad og vægt. Men modsat pigerne jager drengene ikke det meget tynde udseende. Tværtimod. De vil være større og svulme af muskler.

Midlerne til at opnå den muskelsvulmende krop er træning i fitnesscentre tre timer ad gangen 5-6 dage om ugen, mindst 5-6 nøje afstemte og proteinrige måltider i døgnet - og tit også anabole steroider, der kan være en genvej til de store muskler. Og kan give større muskler, end man kan opnå ad naturens vej.

Bigoreksi (af det engelske ord big - stor) eller Adonis-komplekset, kaldes den form for kropsforstyrrelse.

"De unge mænd har næsten samme mønster som piger med anoreksi. Begge jager den fedtfri krop, begge jager en kropsstereotyp. Pigerne den meget tynde krop, og drengene den muskelsvulmende. Psykologisk ser det ud til at være helt de samme mekanismer: Både piger og drenge har problemer med at opleve deres krop realistisk, " siger psykolog Susanne Andersen.

Hun er nyuddannet cand.psych. og har skrevet speciale om bigoreksi. Specialet er det første videnskabelige, der er skrevet på dansk. Hun giver et meget kropsfokuseret samfund en stor del af skylden for forstyrrelserne.

I sit speciale har hun talt med to unge mænd, der tidligere har lidt af bigoreksi, dog ikke i en grad, så det krævede behandling. I dag er de begge i 20erne og begge ude af krops- og træningsmanien, men fra 16-17-års alderen styrede ønsket om en muskuløs krop hele deres tilværelse i nogle år.

Tynd og splejset

"De unge mænd beskriver, at de ser en lille tynd og splejset dreng i spejlet, skønt de faktisk er blevet store og muskuløse. De beskriver, hvordan det ikke var dem selv, der styrede træning og systematiske måltider - det var livsstilen og træningen, der styrede dem. De syntes allerede dengang selv, at det tog overhånd, men formåede ikke at bryde mønstret," siger Susanne Andersen.

Den ene startede med at træne meget, fordi han var lille og splejset og blev mobbet for det i skolen og gymnasiet. Det holdt op i takt med, at musklerne voksede.

Susanne Andersen har ikke noget konkret bud på, hvor mange drenge og unge mænd, der lider af bigoreksi i en eller anden grad. Der foreligger ingen undersøgelser af det. I USA har man skønnet, at det drejer sig om ca. én pct. af unge mænd.

"Jeg tror, mange af bigoreksi-fyrene ligner helt almindelige drenge, og umiddelbart ser de sunde ud. Men det er ikke sundt at have så tvangsmæssigt et forhold til sin krop, mad og motion. Men nogle vil være ret tydelige at få øje på, hvis deres muskler pludselig bliver grotesk store. Det vil ofte være tegn på, at de har taget steroider," siger Susanne Andersen.

Den ene af to unge mænd, hun har talt med, fortæller, at han i perioder har taget steroider, og at de har givet ham større muskler. Men også bivirkninger som ondt i kroppen, væske i kroppen. Andre oplever bivirkninger som svigtende potens, "tævepatter" (voksende bryster) og hjerteproblemer.

Susanne Andersens synspunkter bekræftes af en ny undersøgelse fra Antidoping Danmark.

Den beskriver, at den typiske dopingbruger er en mandlig motionist og bruger af fitnesscentre.

"Jeg tror, det er vigtigt at begynde at se på doping og steroider som andet end udelukkende snyd. Mange doper sig alene for udseendets skyld - ikke for præstationernes skyld. De har et sygeligt og tvangsmæssigt forhold til idealbilledet," siger Susanne Andersen.

"Vi lever i et samfund med en ufattelig kropsfokus. Der er talt meget om, hvor skadelige Barbie-dukker kan være for pigers kropsbillede. Men ingen har talt om, hvordan de overdimensionerede og muskelsvulmende actionfigurer påvirker drengene. Actionman var fra starten som en almindelig muskuløs mand. I dag er han helt grotesk muskuløs og kan næsten få Arnold Schwarzenegger til at ligne en anorektiker. Hvad gør det ved drengene," spørger Susanne Andersen.

De undersøgelser og resultater, som er citeret i artiklen, findes på adressen:

http://www.doping.dk/stor/visArtikel.asp?artikelID=9

Mere information om den typiske dopingbruger, findes på denne adresse:

http://www.doping.dk/stor/visArtikel.asp?artikelID=101

Kilde: www.sygeplejersken.dk

Bente Rostgaard Nissen

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar / spørgsmål